Wil je graag gaan zeilen tijdens Corona dan moet je van tevoren even goed bedenken hoe je dat gaat doen en wat er kan en wat er niet kan.
Allereerst moet je je natuurlijk aan de algemene veiligheids- en hygiënevoorschriften houden. Daar ben je inmiddels al mee doodgegooid dus die ga ik hier niet meer herhalen. Wil je ze nog even nalezen, kijk dan hier.
Leeftijd is belangrijk!
- Voor kinderen van 12 jaar en jonger geldt geen onderlinge afstandsgrens. Zij hoeven geen 1,5 meter afstand te houden tot elkaar. Wel naar iemand van boven de 12.
- Voor personen boven de 12 geldt dat zij minimaal 1,5 meter afstand moeten houden (behalve als zij tot hetzelfde gezin behoren).
Met hoeveel personen kan je dan gaan varen in een Lelievlet?
We hebben hier wat scenario’s onder elkaar gezet. De blauwe bolletjes zijn personen van 13 jaar en ouder, de groene zijn 12 jaar of jonger. We zijn er hier vanuit gegaan dat er in ieder geval een oudere aan boord moet zijn die voldoende vaardig is om zelfstandig te kunnen varen.
Indien de 12 jarigen of jonger voldoende kennis en vaardigheden om zelfstandig te kunnen varen dan is er geen beperking van het aantal personen omdat zij onderling geen anderhalve meter afstand hoeven te houden.
Varen met 3 personen.
De blauwe bolletjes kunnen vervangen worden voor groene. Let bij het tweede voorbeeld wel op bij overstag gaan. Degene op het voordek moet eerst verder naar voren en dan pas naar de andere kant. Bij passeren is anders de afstand net te kort.
Wat gaat niet goed bij 3 personen?
Bij de eerste zit degene op het voordek niet ver genoeg naar voren.
Bij het tweede is er wel net genoeg ruimte als je zo vaart, maar bij overstag gaan, is er te weinig ruimte bij wisselen van positie.
Zeilen met 2 personen
Als je gaat zeilen met twee personen zorg dan wel dat er voldoende kennis en ervaring aan boord zit. Je mist net dat ene extra handje. Let ook op dat je niet met te veel wind gaat zeilen. Je mist net wat extra gewicht aan de hoge kant.
Hijsen en strijken?
Bij het hijsen en strijken moet je ook goed opletten dat je niet te dicht bij elkaar komt. Kun je niet in je eentje hijsen en moet iemand even de piek vasthouden, let dan op voldoende afstand.
Het grootzeil en de fok gelijk hijsen gaat niet lukken, maar die hijsen we normaal ook na elkaar.
Let bij de eerste situatie erop dat als je op het voordek komt, dat je voldoende afstand houdt tot degene op de wal.
In de tweede situatie moet je ervoor zorgen dat na het hijsen van het grootzeil dat je niet te ver naar voren gaat. Bij passeren is er net genoeg afstand.
Wisselen van roerganger?
Bij het wisselen van roerganger heb je het probleem dat de boot te smal is. Op het breedste punt is de boot 1,80 breed. Je kan dan geen 1,5 meter afstand houden!
Hoe kun je het oplossen?
De enige manier hoe je het kan doen is als volgt. Leg aan, degene op het voordek gaat aan wal en legt de boot vast. De fokkenist gaat van boord en vervolgens de roerganger. Daarna stap je in de juiste volgorde weer aan boord, dus eerst de roerganger, dan de fokkenist en daarna degene van het voordek.
En in geval van nood?
Passeer elkaar dan met de ruggen naar elkaar toe!
1 september kunnen we hopelijk weer normaal zeilen!
In de routekaart van het kabinet staat dat we vanaf 1 september weer contactsporten mogen doen en dan kunnen we weer normaal zeilen.
Ik kijk er naar uit. Tot die tijd kun je hopelijk met deze uitleg vooruit.