Eisen aan een Reddingsvest

Een reddingsvest is wat anders dan een zwemvest.

Reddingsvest

Het reddingsvest is een reddingsmiddel dat dient om een drenkeling veilig drijvend te houden. Het reddingsvest zorgt ervoor dat de drenkeling altijd op zijn rug komt te liggen waardoor zijn gezicht altijd boven water zal blijven waardoor je niet kunt verdrinken, zelfs als een drenkeling bewusteloos is.

Zwemvest

Een zwemvest daarentegen is een drijfhulpmiddel. Het zorgt ervoor dat je extra drijfvermogen krijgt waardoor je gemakkelijker kunt zwemmen. Een zwemvest heeft minder drijfvermogen dan een reddingsvest en hij zorgt er ook niet voor dat je automatisch op je rug draait.

Reddingsvest
Reddingsvest
zwemvest
zwemvest

Volgens de europeese normen heeft een reddingsvest de volgende kenmerken:

  • In opgeblazen toestand een felle opvallende kleur en reflecterende strepen hebben
  • Een kanteltijd hebben van 5 seconden of minder
  • De mond minimaal 8 cm boven het water moeten houden (de zogenaamde vrijboordhoogte)

Europese normen voor reddingsvesten

Er zijn vier Europese normen voor reddingsvesten en drijfhulpmiddelen, die elk een type reddingsvest omschrijven die voor een specifieke groep gebruikers geschikt zijn:

  • 50 Newton drijfvermogen. Drijfhulpmiddel (zwemvest) – Alleen geschikt voor goede zwemmers die zich in beschut water bevinden. Niet veilig bij bewusteloosheid. Geschikt voor personen vanaf 40 kg.
  • 100 Newton drijfvermogen. Reddingsvest – Geschikt voor volwassenen en kinderen die kunnen zwemmen die zich bevinden op binnenwater of beschut water. Deze vesten zijn beperkt veilig bij bewusteloosheid, afhankelijk van de gedragen kleding.
  • 150 Newton drijfvermogen. Reddingsvest – Geschikt voor zowel zwemmers als niet-zwemmers. Dit vest is onder vrijwel alle omstandigheden veilig bij bewusteloosheid. Bij het dragen van zware waterdichte kleding beperkt veilig bij bewusteloosheid.
  • 275 Newton drijfvermogen. Reddingsvest – Geschikt voor zowel zwemmers als niet-zwemmers op open zee en onder extreem zware weersomstandigheden. Dit vest is ook geschikt voor dragers van zware waterdichte kleding en is onder vrijwel alle weersomstandigheden volkomen veilig bij bewusteloosheid.

Reddingsvesten met vaste vulling

Binnen de drie groepen reddingsvesten is ook weer een onderverdeling te maken in vesten met een vaste vulling of met een gasvulling (opblaasbaar). Reddingsvesten met een vaste vulling zijn bijzonder geschikt voor personen die regelmatig in het water vallen, zoals spelende kinderen, waterskiërs en (wind)surfers. Het grote nadeel van deze vesten is hun grote omvang. De schuimblokken in het vest zitten vaak in de weg bij werkzaamheden.

Zelf opblaasbare reddingsvesten

Voor gebruikers die ongehinderd moeten kunnen werken, is het opblaasbare reddingsvest ontwikkeld. Het opblaasbare vest is er in twee uitvoeringen: halfautomatisch en volautomatisch:

  • Bij de halfautomatische uitvoering moet de drenkeling zelf aan een touwtje trekken om het vest te activeren. Hierdoor wordt een slagpin in een CO2-patroon gedreven waardoor het gas vrijkomt en het vest zichzelf opblaast. Dit vest is niet geschikt voor bewusteloze drenkelingen, omdat deze natuurlijk het vest niet zelf kunnen activeren.
  • Het volautomatische vest blaast zichzelf op nadat een zouttablet is opgelost in het omringende water. Door het oplossen van het zouttablet wordt de slagpin geactiveerd en het vest opgeblazen.