Home >> optische tekens CWO 3 niveau

Optische tekens van schepen (navigatieverlichting)

verlichting boten

Aan de optische tekens (=zichtbare tekens) kan je herkennen wat voor soort schip er verderop vaart. Elk schip heeft zijn eigen soort navigatieverlichting. De navigatieverlichting van een zeilschip is weer anders dan de navigatieverlichting van een motorschip.

Om geen verwarring te veroorzaken, mag je geen lichten voeren die bij een ander soort schip horen. Je mag voor een feest dus wel feestverlichting in je schip hangen, maar niet opeens de lichten van een motorschip gaan voeren terwijl je zelf een klein zeilschip bent.

Verder mag je verlichting (eventueel zoeklichten) niet door verblinding een gevaar opleveren voor de scheepvaart.

Navigatieverlichting

Simpelweg kennen we aan boord van een schip maar vier soorten navigatielichten. Elk licht mag alleen schijnen over de boog die hier genoemd wordt.

Toplicht

Een wit krachtig licht, schijnend in de sector van beide boordlichten, dus met een boog van 225° naar voren.

Boordlichten

Een rood helder licht, schijnend van recht vooruit naar bakboord in een sector van 112,5° en een groen helder licht, schijnend van recht vooruit naar stuurboord in een sector van 112,5°.

Heklicht

Een wit helder of gewoon licht, schijnend van achter naar bakboord en van achter naar stuurboord, totaal in een sector van 135°.

Rondom schijnend licht

Een licht dat schijnt over een boog van de horizon van 360°. Dit kan wit, geel, groen, blauw of rood zijn.

Cirkel van licht

optische tekens, cirkel van licht, navigatieverlichting

Zoals gezegd heeft elk soort schip zijn eigen codering. Door de unieke combinatie van navigatielichten kun je zien wat voor schip er vaart.

 
 
verlichting klein zeilschip >>  
 
Wil je dit eens oefenen? Doe dan de lichtenquiz